Промяна на четеца на smart cards по подразбиране в Windows 7

Много лаптопи вече са оборудвани с един или повече smart card readers, с които могат да четат цифрови подписи. При инсталиране на цифров подпис (независимо от доставчика му) той предоставя smart card reader обикновено на USB устройство. Това добавя още един smart card reader и при влизане в сайт за банкиране преди въпроса за PIN обикновено изкача диалог за избор на smart card – „Select card“. Ако сте закупили четец на OMNIKEY CardMan ще се окаже, че той не е избран по подразбиране и трябва да го избираме отново и отново.

За да променим реда на четците може да променим името на желания от нас четец в регистрите така, че да започва с „A-„. Това ще го постави на първо място в списъка и ще улесни избора.

Ключа в регистрите е:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Cryptography\Calais\Readers

Там може да се смени „OMNIKEY CardMan 6121 0“ на „A-OMNIKEY CardMan 6121 0“ и след рестартиране картата ще излиза винаги на първо място.

Това решава и проблем със софтуер като Charismathics Smart Security, който разчита, че на компютъра има само една карта и тя е неговата. След тази промяна ще вижда картата без проблем.

Автор: Николай Унгузов

Вижте още статии